Productinfo - Implantaten

Wat is een implantaat?
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als schroef in de kaak aangebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of in uw geval een overkappingsprothese.

Wanneer worden implantaten toegepast?
Klik voor een vergroting op deze afbeelding Bij het ontbreken van een tand of kies.
Klik voor een vergroting op deze afbeelding Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen.
Klik voor een vergroting op deze afbeelding Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen met een sterk geresorbeerde (geslonken) onderkaak.


Het nieuwe kunstgebit? Klikt? Klik hier voor meer informatie

Wanneer is een behandeling met implantaten voor een gebitsprothese mogelijk?
Mensen die eenmaal een gebitsprothese hebben, krijgen vroeg of laat (door het slinken van de kaken) problemen met het los gaan zitten van hun gebitsprothese en in de meeste gevallen is dat vaak de onderprothese. Het advies van de tandarts kan dan zijn, afhankelijk van de hoogte van de onderkaak, om een nieuwe gebitsprothese te nemen of om implantaten te laten plaatsen.
Uiteraard blijft de patiŽnt altijd degene die beslist. Besluit de patiŽnt om implantaten te laten plaatsen, dan volgt een verwijzing naar de implantoloog van Delfzicht of het UMCG.

Stap 1
Het behandelplan van de chirurgische ingreep begint met het beoordelen van de specifieke situatie van uw mond. De kaakchirurg beoordeelt aan de hand van de gemaakte rŲntgenfoto's of u voldoende kaakbot heeft en informeert u over alle aspecten en adviseert u over de mogelijkheden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om nieuw bot te laten groeien op die plaatsen waar er te weinig van is. Als alle vragen zijn beantwoord en er een planning is gemaakt waar de tandimplantaten moeten worden geplaatst volgt een tweede oproep.

Stap 2
Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna wordt het tandvlees op de plek waar de implantaten moeten komen, losgemaakt, zodat het bot zichtbaar wordt. Dan wordt een gaatje in het kaakbot geboord. Daarin wordt het implantaat geschroefd. Het tandvlees wordt vervolgens gehecht. De duur van deze behandeling is ongeveer anderhalf uur. De prothese zal minstens ťťn tot twee weken niet gedragen mogen worden en daarna wordt de prothese aangepast door ruimte in de prothese aan te brengen voor de implantaten. De ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. De hoeveelheid pijn is individueel zeer verschillend. De meeste patiŽnten hebben een beetje schrijnende pijn maar aan iedere patiŽnt wordt een recept voor een pijnstiller tegen de napijn meegegeven. Vaak is het verstandig gedurende twee weken na het aanbrengen van de implantaten uw voeding aan te passen.

Stap 3
Na deze ingroeifase van ongeveer van 4 tot 6 week, wordt de behandeling voor de constructie op de implantaten voor de implantaatprothese voortgezet door de tandarts in samenwerking met tandtechnicus Jan Gast. De tandarts gaat een afdruk van de kaak en de implantaten nemen en de technicus gaat deze afdruk uitgieten in gips. Daardoor ontstaat dus een duplicaat van de situatie in de mond. Hierop kan de tandtechnicus vervolgens een steg (staaf) maken die op het implantaat wordt geschroefd. In de onderprothese bevinden zich speciale klipjes waarmee de prothese zich aan de steg (staaf) vastklemt. Een goede dagelijkse mondhygiŽne en regelmatige controle door de tandarts is noodzakelijk nadat de implantaten zijn geplaatst (De prothese is uitneembaar)